Information till dig som avser anlägga ny/ändra enskild avloppsanläggning
Här kan du ansöka om tillstånd för att inrätta en ny avloppsanläggning, anmäla bad-, disk- och tvättvattenanläggning och anmäla ändring av en befintlig anläggning.
Med ändring av befintlig avloppsanläggning avses exempelvis om du byter materialet i en markbädd eller om en gäststuga ska kopplas på. För att kunna göra en ändring måste du ha ett tillstånd för den befintliga anläggningen annars räknas det som en ansökan för en ny anläggning. Är du osäker på om du har ett tillstånd kan du kontakta kommunen.
En ansökan eller anmälan ska skickas till Miljöstaben i god tid innan anläggningsarbetet är planerat. Du måste ha fått ett tillstånd eller en bekräftelse på din anmälan innan du kan påbörja anläggandet.
Du behöver bifoga några handlingar till din ansökan/anmälan. Dessa kan du antingen ladda upp digitalt via denna e-tjänst eller komplettera genom att skicka dem via post till Miljöstaben på Arvika kommun.
Vi rekommenderar att du läser igenom följande bilaga innan du påbörjar din ansökan:
Läs mer om hur ansökan/anmälan går till på hemsidan.
Den här informationen behöver vi för att handlägga din ansökan:
Situationsplan
Situationsplanen ska vara i skalan 1:400-1:500. Om det finns anledning, t. ex. för att få med berörd granne, recipienter eller liknande kan det bifogas ytterligare en karta med skala upp till 1:3000. På den situationsplan som ska lämnas in ska det framgå:
- Fastighetsgränser och byggnader.
- Tillfartsvägen för slamtömningsfordon, max 20 meter från slambrunnen.
- Egna och andra närliggande vattentäkter ska vara utplacerade.
- Placering av anläggningens olika delar och utsläppspunkt för behandlat avloppsvatten ska vara med, samt i vilken riktning marklutningen är.
- Närliggande energibrunnar.
- Rördragning för vatten och avlopp. Markera gärna ut avstånden mellan de olika installationerna/till byggnader/väg/utlopp i dike m.m.
Karta över kommunen finns på kartportalen där du kan söka fastighet, mäta och skriva ut skalenliga kartor. Kartportalen hittar du här. Du kan även kontakta kommunen för att få en karta.
Produktbeskrivning och läggningsanvisning
Produktfaktablad med läggningsanvisning samt drift- och underhållsinstruktion finns ofta att få från leverantören t ex via hemsida, eller per telefon. Skriv med produktens RSK-nummer, det är VVS-produkters ID-nummer.
För längd- och tvärsektionsritningar för konventionella infiltrationer och markbäddar
kan Naturvårdsverkets faktablad 4 respektive 5 lämnas med ansökan.
Eventuell undertecknad fullmakt
Om den sökande (fastighetsägaren) önskar att entreprenören ska sköta all kontakt med myndigheten och även göra ansökan åt denne, ska en fullmakt lämnas in med ansökan. Fullmakten ska vara undertecknad av bägge parter.
För minireningsverk
Vid ansökan om minireningsverk ska du även bifoga
- Prestandadeklaration
- Drift- och underhållsinstruktioner
- Installationsanvisningar
- Beskrivning av serviceavtal
Dessa går oftast att få via försäljare/leverantör av den aktuella produkten.
För infiltration
Vid ansökan om infiltrationsanläggning ska du även bifoga
- Undersökning av markens infiltrationskapacitet, till exempel siktanalys eller resultat från perkolationstest.
Du kan läsa mer om enskilt avlopp på kommunens hemsida här. För fakta, information och marknadsöversikt av olika lösningar och system hänvisar vi till avloppsguiden.se.
Avgift
Vi tar ut en avgift för handläggningen av din anmälan, ansökan eller ändring av anläggning. Avgiften tas ut enligt gällande taxa.
Om e-tjänsten
Du kan när som helst spara ett påbörjat ärende och fortsätta vid ett senare tillfälle. Dina sparade ärenden finns på Min sida, som du hittar under menyknappen högst upp till höger på denna sida.
Klicka på Logga in för att starta e-tjänsten.