För att säkerställa rätt hantering av jord- eller schaktmassor som lämnas på anläggningen ska denna e-tjänst fyllas i. Med hjälp av den görs en första karaktärisering av massorna.
Karaktäriseringen syftar till att klarlägga massornas ursprung och innehåll, samt vilka verksamheter som bedrivits på platsen massorna kommer ifrån då detta kan påverka om massorna är förorenade eller inte. Observera att schaktmassor från stadsmiljöer, väg- eller järnvägsbankar eller andra potentiellt förorenade områden kan vara förorenade. Om massorna misstänks vara förorenade ska prov tas för att fastställa föroreningsgraden. Provtagningen ska utföras av provtagare med erfarenhet av liknande miljökontroller i enlighet med Naturvårdsverkets rekommendationer. Analysen ska göras av ackrediterat laboratorium. Den miljötekniska bedömningen ska bifogas till anmälan.
Om massorna är högt förorenade kan inte avfallsanläggningen ta emot dessa och då hänvisas dessa till godkänd deponi. Avfallslämnaren, leverantören av massorna, står själv för kostnaden för bortförsel av massorna till annan deponi.
Om massorna är högt förorenade kan dessa godkännas att deponeras på anläggningen med hjälp av laktester om dessa bevisar att nivåerna ligger under gränsvärden för farligt avfall.
Om massorna kommer från områden där det växer invasiva växter och det finns risk att delar av växterna (frön, rötter m.m.) finns i massorna kan de inte tas emot på avfallsanläggningen. Information om invasiva växter kan du hitta på respektive kommuns hemsida. På Naturvårdsverkets hemsida kan du hitta vilka växter som omfattas: https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/invasiva-frammande-arter/saker-avfallshantering/#E-330802239 Observera att det alltid är ansvarig på anläggningen som slutligen avgör om massorna kan tas emot eller inte.