Du ska alltid lämna in en anmälan till myndighetsnämnden innan du startar eller övertar en verksamhet där allmänheten erbjuds yrkesmässig hygienisk behandling som innebär risk för blodsmitta. Den risken finns i stort sett alltid vid användning av instrument och verktyg som sticker hål genom huden, såsom skalpeller, akupunkturnålar, verktyg för piercing och andra liknande skärande eller stickande verktyg. Vanliga verksamheter där sådana instrument och verktyg används är de som erbjuder fotvård, akupunktur, tatuering och piercing men de kan också förekomma i andra typer av verksamheter.
Anmälningsplikten gäller inte verksamheter där man vid håltagning (till exempel av öron) endast använder sterila smycken som sitter i engångskassetter och där smyckena inte behöver vidröras. Sådan verksamhet innebär ingen risk för blodsmitta.
Var ute i god tid med din anmälan - verksamheten får påbörjas tidigast sex veckor efter att anmälan har gjorts om inte myndighetsnämnden bestämmer annat. Påbörjas verksamheten utan att anmälan är gjord är myndighetsnämnden skyldig att besluta om en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor.
Tänk på att i god tid också kontakta Bygglovavdelningen, eftersom ändrad användning av en lokal kan vara bygglovspliktig.
Vilka ytterligare handlingar behövs?
Du kommer att behöva bifoga en planritning som gör det möjligt för oss att bedöma anläggningen med dess utrymmen, inredning och utrustning. Vi vill också ha in en beskrivning av den verksamhet som ska bedrivas, vilka rutiner som finns för städning och avfallshantering, uppgifter om ventilationen (dessa ska även innehålla en enkel ritning) samt uppgifter om den tekniska utrustning som används (till exempel för sterilisering och autoklavering). Beskrivningarna kan du bifoga i e-tjänsten, förutsatt att filerna är i pdf-, jpg-, gif- eller png-format).
Mer information om vad som krävs i olika typer av lokaler med stickande eller skärande behandling finns på Arvika kommuns webbplats.
Tryck på "Logga in" för att börja fylla i din ansökan.